сряда, 30 януари 2008 г.

A story for which the world is not yet ready

На 17 декември 2007 г. Нийл написа:

На почитателя на "Бейкър Стрийт" в мен му беше много приятно да научи за великанския плъх от Папуа, Индонезия. Добре, не е Суматра. Но все пак е в Индонезия. Да, Индонезия е голяма страна, а Папуа е далеч от Суматра, особено за плъх.

Но все пак.

Великански плъх! Близо до Суматра!


Ах...

...


Кашлицата ми не се е оправила, макар че работливо пробвам всеки препоръчан цяр и сега се къпя в мед, лимонов сок, ябълков оцет, шоколад, червен пипер и сироп за кашлица с гуайфенезин. Също най-различни води, чайове и подобни.


Опитвам се да се ползвам безжична клавиатура, която произволно забравя да праща букви на компютъра. Това е адски изнервящо.

...





Здрасти, Нийл,


Всички видео-блогъри от братството 2.0 (www.brotherhood2.com) участват в опит да превземат YouTube днес с филмчета, чиято цел е да накарат хората да даряват на разни благотворителни организации. Аз избрах C.B.L.D.F. и ще съм ти благодарна, ако сложиш връзка към мен на блога си. http://www.youtube.com/watch?v=nRpmypcOv9E


Приятен понеделник,


Джейн





Считай го изпълнено.





...





Драги Нийл,


Предвид скорошното излизане на "Звезден прах" на двд (което аз определено ще си купя в деня на излизането и ще принудя семейството ми да го гледа на Коледа), си спомних за клипчетата, които публикува преди време за стачката на сценаристите и как се борите да за увеличение на хонорарите от двд и тв продажбите. Тъй като твоето име е написано по целия "Звезден прах", книга, филм и тъй нататък, наистина ли получаваш само $0.02 от всяко закупено двд? (и ако е така, възможно ли е компанията да закупи няколко екземпляра на едро, да сложи автограф - или не!- и да ги препродаде на по-висока цена от сайта, и да допринесе за сума, която заслужаваш повече и за по-щастливи фенове?)


- Дани





Много е мило, че си загрижена. Истината е, че ако много хора си купят "Звезден прах" на двд, това ще се счита за успех и прочие и вероятно ще ми улесни живота, но ние с Чарлс Вес получихме своя дял от "Звезден прах" когато продадохме правата за филмиране; да, въпреки че е много добра идея да се продават двд-та с автограф, аз съм по-щастлив да работя като писател, отколкото бих бил като продавач на двд-та с автограф. (Като казах това, идеята наистина не е лоша - така направи Питър Бийгъл с двд-то "Последния еднорог". Ако искате копие от него, поръчате от http://www.conlanpress.com/Merchant2/merchant.mvc където ще го получите с автограф, а Питър Бийгъл ще получи половината от цената. Не е ли далавера, а?)


С удоволствие насочвам хора към сайта на "Дриймхейвън Букс" NEILGAIMAN.NET , който те създадоха, защото ми омръзна да отговарям на въпроса "Къде мога да купя онова..." с "От Дриймхейвън". Там е най-добрата колекция от мои неща (и свързани с мен произведения и от хора, работили с мен и т.н.), те са хубави хора и магазинът е хубав. (И не, не получавам дял от продажбите. Просто са радвам, че нещата са там и че мога да пратя там който попита.)


Моят най-голям повод за гордост тази година може би е това:






защото обичам аудиокниги и се радвам, че първата версия с пълен текст в САЩ ще излезе в аудио формат. Съкратената версия на "Никога, никъде, никой", прочетена от Гари Бейкуел, беше причината, поради която вече няма да одобрявам съкратени аудиокниги (започва много добре, но после се усеща отчаянието на редактора във втората половина, където през борда заминават големи късове от сюжетната линия), но мина много време, докато се освободят правата и успяхме да направим пълна и несъкратена аудиокнига, а аз да чета гласовете както ги чувам в главата си и да преувеличавам драматично в ролите на Круп и Вандемар.


...



И накрая, Честит 90-ти рожден ден на Артър Кларк!


Срещал съм се с Артър Кларк един-единствен път, беше преди 22 години, в хотел "Браун" - той беше в Англия за промотирането на филма "2010". Чета го от малък, а някои негови разкази - "Деветте милиарда имена на Бога", например - за мен бяха есенцията на чиста научна фантастика. Беше разказ, който ми се искаше аз да съм написал, когато го четях на 9-10 годишна възраст. Усещане за чудо от човек, който наистина е световно съкровище.


(Много съм щастлив да видя ново издание на една от любимите ми книги, когато бях на 12 години - осъвременено и в нов тираж - A Science Fiction Omnibus от Penguin Classics от Брайън Олдис. Може би не е 90-тия рожден ден на Брайън Олдис - той е само на 82 - но продължава да пише и също е съкровище.)

сряда, 2 януари 2008 г.

Mailbaggery

На 16 декември 2007 г. Нийл написа:

Болното гърло се превърна в нещо гръдно и зло. После топлата вода в къщата пресъхна и спря. Въпреки това, настроението ми се подобрява. И почвам да изпълнявам разни задачи. И успях някакси да накарам топлата вода да потече отново. Вятърът свисти из къщата ...

В "Ню Йорк Таймс" ето тази статия за фантастиката, която американските политици трябва да си признаят, че четат ме накара да се усмихна, макар че според мен някои от описанията бяха бяха прекалени.

Драги г-н Геймън, търся книга да чета на племенника си...
Част 1
След безброй часове търсене на шантави комбинации от името ви, "детски" "Книги" и "любими" с много други думи, попаднах на една книга и продължението й, озаглавени "Гримбъл" и "Гримбъл по Коледа" от Клемент Фройд (внук на Зигмунд... както съм сигурен, че знаете). Когато открих тези заглавия, се отправих към известния сайт за интернет търговия Amazon.com, където открих, че и двете са изчерпани, а втора ръка се намираха на най-ниска цена около $45. След това се запътих към eBay и открих екземпляр на "Гримбъл" за...та-да-да-дам... $130! В светлината на тези нечовешки цени (скръндза съм, нали разбирате), се надявах Вие да използвате силата си на "известен писател" евентуално да убедите някое издателство да препечата "Гримбъл", или просто да ме насочите към сайт, който я продава на разумна цена, съобразена с възможностите на средната класа.
И да... без малко да забравя... бихте ли ми препоръчали други книги, които да чета на петгодишния си племенник (вече му прочетох "Коралайн" и той, също като мен, я хареса много)?
С много признателност, твой вечен фен, Бен (фамилията е изтрита от Националната агенция по сигурността... шегувам се]

Всъщност, отчасти с моята подкрепа, "Гримбъл" е препечатана в детската антология на McSweeney's с удивително дъго заглавие. Предлагам да купите книгата директно от Максуийнис, които я продават много евтино на сайта си -- наскоро я предлагаха и безплатно (освен пощенските разходи), макар че закъснях да я обявя тук. И цялата печалба отива за Добри Каузи.

(Предлагат хубави неща, които стават за подаръци тук http://store.mcsweeneys.net/index.cfm).

Освен това, не е лесно да се препоръчат книги за петгодишни, както и за 38-годишни. Хората са различни. (Знам, че на 5 години Мади харесваше например Роалд Дал, както и всички книжки с картинки на Daniel Pinkwater и детски книжки.)

Трябва да съставя списъци с книги и автори и линкове към книги, които препоръчват други книги.

Впрочем, току-що забелязах, че на сайта на Пинкуотър има Подкасти , които включват четене от "Fish Whistle", книгата, която запази психичното здраве на нас с Тери Пратчет по време на обиколката ни за "Добри поличби" през 1990 година.

Здрасти! Имам въпрос за лимитираното издание с автограф на "Коралайн". Според amazon.com, датата за издаване е 30 ноември. Направих предварителна поръчка преди повече от два месеца, затова предположих, че няма да имам проблем с пратката. Но току-що получих съобщение от Амазон, че поръчката ми се забавя най-малко до януари. Това означава или, че книгата е изчерпана в Амазон, или че книгата е забавена. Надявам, се че е второто, за да имам шанс да получа екземпляр. Имаш ли информация за това? Благодаря! Брандън

Книгата се забави и то предимно по моя вина - в един момент кутията с листа за подписване ме следваше по света (буквално) и ги подписах чак когато се върнах у дома след обиколкатат за "Беоулф".

Впоследствие видях тук http://www.subterraneanpress.com/index.php/2007/12/16/neil-gaiman-update-coraline-shipping-soon/ че книгите излизат до няколко дни.

(Разбрах, че първата партида от "Синовете на Ананси" на "Хил Хаус Прес" е пристигнала в Ню Йорк от Полша. Повече информация по-късно.)

...

Говорих с Джейсън Уебли и му казах, че бих искал да сложа една негова песен тук и той се съгласи. Затова сега можете да я свалите или прослушате пълната версия на Almost Time To Go от новия му албум The Cost of Living тук http://www.jasonwebley.com/audio/AlmostTime.mp3.

Guess you never really stuck around
All that long anywhere.
I guess I should have known that you'd skip town.
You always did catch me unawares.
Looking now at your debris,
These trails of paper strewn across the floor,
Towards an open door.
Look at all you've gathered, all you own,
Hold it in your hand, does it weigh more than a single feather?
If the things you feel outsmart the things you know,
It's almost time, it's almost time to go.

Щастлив0-нещастна по хубав начин. (Особено ако пишете книга, чието действие се развива на гробищата.) Чуйте я, свалете я...


вторник, 1 януари 2008 г.

As I was saying

На 31 декември 2007 г. Нийл написа:

Написах това през 2004 година, като се цитирах от 2001 г. Струва ми се подходящо да се повторя още веднъж. На всеки три години...


Знам, че е признак на лош вкус да се повтаряш, но щях да изброя всичко, което пожелавам на читателите на блога през 2005 и осъзнах, че вече съм го писал през 2001, когато казах...
Нека идната година бъде изпълнена с вълшебство, мечти и красива лудост. Прочетете хубави книги и целунете някой човек, който смята, че сте прекрасни. И не забравяйте да творите изкуство - пишете, рисувайте, стройте, пейте или живейте, както само вие можете. Надявам се някъде през следващата година да изненадате сами себе си.

Все още се надявам.

Well, I can't take him like that. It's against regulations

На 14 декември 2007 г. Нийл написа:

Няколкостотин души ми писаха да ми съобщят, че Тери Пратчет е диагностициран с ранен Алцхаймер .

Да, много е тъжно, и не, не е добра новина. Също така, най-важното, както Тери посочва, вече два пъти, той още не е умрял (макар че това не става ясно от реакциите в мрежата) и освен това носи в себе си още няколко книги .

Не е време за панихиди, нито за траур, нито за "Тери Пратчет - в негова памет с признателност" и прочие писания, нито сега, нито вероятно още доста време. Той е още тук и още пише. Още не е хвърлил топа.

Тъй.

А ако още сте разстроени - е, сега е моментът да напомня, че съществуват благотворителни организации, които могат да бъдат подкрепяни и могат да се купуват продукти, печалбитe от които отиват за различни благотворителни каузи (например парфюми "Добри поличби").

...

Болното ми гърло оздравя до степен да имам пак горе-долу функционираща глава. (Което е хубаво, защото мога пак да почна да пиша, доста по-успешно). Лошото е, че според мен някой се е промъкнал през нощта и ми е напълнил дробовете с гъсто лепило. (Гадно.)

Понякога измислянето напомня на Койота, който тича в празното пространство между два скалисти върха, и докато продължаваш да се движиш, всичко е наред. Когато спреш и погледнеш надолу, внезапно става ясно, че под теб няма абсолютно нищо и висиш във въздуха само с огромно усилие на волята.

И после настъпва хубав момент, когато започваш отново да тичаш във въздуха и ако си достатъчно умен, упорито отказваш да погледнеш надолу.

...

Хубаво е, че филмът "Звезден прах" се появява в списъци с Най-добри филми на годината .

Излиза на DVD след няколко дни и тихичко постига големи успехи по света през последните няколко месеца (в момента приходите от него във Великобритания са почти равни на тези в САЩ, което вероятно говори нещо за разликата в маркетинга в двете страни ).

...

Няколко души ме попитаха защо да подкрепят стачкуващите писатели. Радвам се, че мога да им посоча място, което има предложения -- http://www.fans4writers.com/participate.shtml.

А път годежът на Джейсън и Мауи е отбелязан в Boing Boing.

Уили И, или създателят на света според американските индианци.

Still alive (not the song)

На 12 декември 2007 г. Нийл Геймън написа:

Намирам се на края на света почти без интернет връзка. Вали дъжд и косата ми се е накъдрила особено. Боли ме гърлото, както когато съм пътувал прекалено много. Спал съм по-голямата част от последните 48 часа, както правя когато ме боли гърлото е и време да си отспя. Току-що пристигнах в цивилизацията да си купя лимони, мед и джинджифил. Незнайно защо, изглеждаше ми напълно логична покупка, но сега ми се струва все по-далечна - купих и целина. Сега съм в едно интернет кафе.

Пиша "Книга за гробищата".

Новият албум на Jason Webley The Cost of Living, е главният ми звуков фон, докато работя, а песента от него Almost Time to Go понякога я пускам да се върти. (Ето първата минута от неговия сайт.) Заедно с прекрасната и чудновата Аманда Палмър-Джейсън Уебли Elephant Elephant на Evelyn Evelyn. (http://www.jasonwebley.com/music_elephant.html но уви, е изчерпана.) Има разпродажба --http://www.jasonwebley.com/index.html -- до края на декември.

Слушам също и новия албум на Thea Gilmore, но като гледам, още не е излязъл, значи няма смисъл да го линквам. Тя обаче е стартирала канал в Youtube (http://www.youtube.com/user/TheaGilmore), в който засега има едно нейно видео, в което свири песен на дивана си. ( Също и хубава снимка, направена от съпруга-продуцент-страхотен автор на песни в свой собствен стил Найджъл Стониър на мен с Теа преди премиерата на "Беоулф" на блога й в myspeace.)

Ето резюме на събитията в момента, свързани със стачката на писателите.

Чарлс Вес току-що завърши корицата на "Боровинковото момиче" (BLUEBERRY GIRL)




и последно...

Писах преди да съобщя, колко е забавно да се пишат рецензии за химикалки БИК на сайта на "Амазон" (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000JTOYLS/ref=cm_rdp_product). Още по-забавно е да се пишат рецензии за мляко Туксан, около 25 пъти. (http://www.amazon.com/gp/product/B00032G1S0/ref=cm_cr_pr_product_top).
Най-интересно е обаче, че от тази страница научих, че Амазон ще бъде първата ми спирка, ако някога ми потрабва уранова руда, танк JL421 Badonkadonk Land Cruiser, или просто пресен цял заек.



Към това не мога да добавя нищо.

Slow Fade

На 8 декември 2007 г. Нийл написа:

Трябва да се отърва от закучването на "Книга за гробищата", затова ще потегля надалеч и сам, към място, където вероятно няма интернет. (Добре де, може да има dial up. Но не знам дали този компютър може да работи с dial up.) След 19 часа съм изминал половината път до там.

Междувременно се опитвам да разбера защо моят iPod внезапно реши, че всички стари телевизионни програми, филми и дори единият самотен видеоклип, свален от iTunes, са всъщност песни.

...

Преди да изчезна, ето един линк към сайта на Кат Майхос за "Никога, никъде, никой" - тя има нова тениска (най-поръчваната тениска, с речта "Аз вярвам" от "Американски богове") и предварителна коледна разпродажба на наличните две... http://www.neverwear.net/store/

[message redacted]

На 7 декември 2007 г. Нийл написа:

Късна нощ е, затова само набързо да кажа, че ходих до Минеаполис да гледам Джонатан Култон, заедно с Джен, гледачката на куче, Шарън гледачката на пчели (макар че Шарън всъщност незнайно защо беше на масата на Култон и Мерк). Представлението беше хубаво -- Paul and Storm, подгряващата група (отвреме-навреме бек-вокали и шегички) беше страхотна, а Джонатан беше изумително добър. Накрая получиха овации - и не само защото публиката в Минесота e учтива и не иска да си тръгва по средата на представлението.

Ако сте в Медисън, Чикаго или Сейнт Луис в следващите няколко дни, идете да го видите (ъм, да ги видите) -- http://www.jonathancoulton.com/shows.

...

Все забравям да постна за Freerice, който съчетава Improve your Wordpower и Hunger Site, а трябва, защото е по-забавно от Пасианс, когато се обаждаш по телефона и същевременно си пред компютъра. Стотици хора ми писаха за него, но първа беше Рейчъл Ландау през октомври:

Здравейте, г-н Геймън! Може би този сайт прекалено много ще ви пречи, докато пишете, но бихте ли постнали този линк ?www.freerice.com
Обогатявате си речника и същевременно спасявате света, в един сайт.

...

Здрасти, Нийл, чета блога ти отдавна. Вниаги ми е приятно да видя колко обикновени и абсурдни може да бъде чуждият живот. Харесват ми снимките на охра, животни и места, които са важни за теб, но съм забелязал, че никога не постваш снимки на сина си. Не обича да го снимат ли, или го пропускаш по друга причина?

Според мен той не обича да е в светлината на прожекторите, колкото сестрите си. Но се е появявал отвреме-навреме, например намерих няколко негови снимки тук http://www.neilgaiman.com/journal/labels/Mike.html.

...

Явно няма да постна 3d трейлъра на "Коралайн" тук (най-вече, защото е предназначен да се гледа в 3D). Но добрите люде от "Лайка" и "Фокус" мислят заедно по въпроса, и Обсъждат Коледен Подарък от "Коралайн"...

...

Прочетох, че американските филми не са добре дошли в Китай. Свих рамене, но после прочетох:

Четири филма, се очакваше да бъдат пуснати за прожекции през януари или февруари, са отхвърлени: "Омагьосана" на Дисни, "История с пчели" на Дриймуъркс, "Звезден прах" на Парамаунт и "Беоулф" на Уорнър.

Почвам да го приемам лично...

...

И да завърша с робот от Култън...

The 3D Coraline Trailer

На 5 декември 2007 г. Нийл написа:

По някакво странно съвпадение, тези двете писма пристигнаха рамо до рамо...

Здрасти, Нийл,

Чух, че с някои копия на "Беоулф" имало трейлър на адаптацията на "Коралайн" на Хенри Селик. Вярно ли е? И ако е така, имаш ли го? Можеш
ли да дадеш линк или да го постнеш? Сигурен съм, че мнозина биха му се зарадвали. Благодаря.

~ Дилън


и

Здравейте, г-н Геймън,

Абсолютно се изкефих на трейлъра на "Коралайн" преди прожекцията на "Беоулф". Нямам търпение за филма.

Не мога обаче да намеря трейлъра в интернет. Има ли го някъде? Толкова ли не мога да ползвам Google?

Ако ме насочите към сайт с трейлъра, ще съм Ви много благодарен, тъй като искам да го покажа на приятели, които още не са го гледали.

Благодаря много!


Ашли

Не можете да намерите трейлъра на "Коралайн" отпреди "Беоулф", защото доколкото знам, още не е качен - вероятно защото е само 3D трейлър (и изглежда много по-добре на 3D, отколкото на плосък екран, особено мушването на иглата през илика).

Аз обаче имам копие и попитах Хората в "Лайка" дали да не го кача. Да видим аккво ще направим...


...

Ето днешната снимка на "куче скача в сняг", защото прилича малко повече на вълк или куче и малко по-малко на бяла невестулка.
Така. Обратно към корекциите на романа.