вторник, 1 януари 2008 г.

Well, I can't take him like that. It's against regulations

На 14 декември 2007 г. Нийл написа:

Няколкостотин души ми писаха да ми съобщят, че Тери Пратчет е диагностициран с ранен Алцхаймер .

Да, много е тъжно, и не, не е добра новина. Също така, най-важното, както Тери посочва, вече два пъти, той още не е умрял (макар че това не става ясно от реакциите в мрежата) и освен това носи в себе си още няколко книги .

Не е време за панихиди, нито за траур, нито за "Тери Пратчет - в негова памет с признателност" и прочие писания, нито сега, нито вероятно още доста време. Той е още тук и още пише. Още не е хвърлил топа.

Тъй.

А ако още сте разстроени - е, сега е моментът да напомня, че съществуват благотворителни организации, които могат да бъдат подкрепяни и могат да се купуват продукти, печалбитe от които отиват за различни благотворителни каузи (например парфюми "Добри поличби").

...

Болното ми гърло оздравя до степен да имам пак горе-долу функционираща глава. (Което е хубаво, защото мога пак да почна да пиша, доста по-успешно). Лошото е, че според мен някой се е промъкнал през нощта и ми е напълнил дробовете с гъсто лепило. (Гадно.)

Понякога измислянето напомня на Койота, който тича в празното пространство между два скалисти върха, и докато продължаваш да се движиш, всичко е наред. Когато спреш и погледнеш надолу, внезапно става ясно, че под теб няма абсолютно нищо и висиш във въздуха само с огромно усилие на волята.

И после настъпва хубав момент, когато започваш отново да тичаш във въздуха и ако си достатъчно умен, упорито отказваш да погледнеш надолу.

...

Хубаво е, че филмът "Звезден прах" се появява в списъци с Най-добри филми на годината .

Излиза на DVD след няколко дни и тихичко постига големи успехи по света през последните няколко месеца (в момента приходите от него във Великобритания са почти равни на тези в САЩ, което вероятно говори нещо за разликата в маркетинга в двете страни ).

...

Няколко души ме попитаха защо да подкрепят стачкуващите писатели. Радвам се, че мога да им посоча място, което има предложения -- http://www.fans4writers.com/participate.shtml.

А път годежът на Джейсън и Мауи е отбелязан в Boing Boing.

Уили И, или създателят на света според американските индианци.